Nieuws

woensdag 12 mei 2021

NEMESIS: hoe staan we ervoor?

NEMESIS: hoe staan we ervoor?

Toen we eind 2019 begonnen met het houden van vraaggesprekken voor de NEMESIS-studie, hadden we natuurlijk niet verwacht dat het coronavirus dit later onmogelijk zou maken.

We hebben het veldwerk sindsdien twee keer moeten stilleggen: van maart tot en met augustus vorig jaar en van januari tot april dit jaar. In de tussenliggende periode konden wel gesprekken bij mensen thuis worden gevoerd. Ook boden we de mogelijkheid om het contact met de interviewer via een beeldscherm (computer, laptop) te laten plaatsvinden.

Sinds april dit jaar vinden de meeste gesprekken weer bij mensen thuis plaats. Nu, in mei, naderen we het 4.000e vraaggesprek. De vaart zit er weer goed in, maar er moet nog veel gebeuren om het doel van de studie (6.650 vraaggesprekken) te behalen.

 

Meer jongvolwassenen bereikt

We hebben gemerkt dat we in deze coronatijd iets beter jongere volwassenen hebben kunnen bereiken. Daar zijn we erg blij mee. Zo kunnen we bijvoorbeeld onderzoeken wat de coronacrisis met hun welzijn doet.

 

Eén van de onderwerpen van NEMESIS: gezond ouder worden

Aan de studie doen naast jongeren ook volwassenen van 65 jaar en ouder mee. Bij de vorige NEMESIS-studie (12 jaar geleden) was dit nog niet zo. Dit geeft ons de mogelijkheid te kijken hoe de gezondheid en het welzijn van mensen verandert als ze ouder worden.

Sommige wetenschappers beweren dat naarmate je ouder wordt, je beter leert omgaan met tegenslagen in het leven. Anderen beweren juist dat je naarmate je ouder wordt, je meer tegenslagen te verwerken krijgt, zoals het verlies van de partner of meer lichamelijke beperkingen. Hierdoor zou het welzijn verslechteren naarmate de leeftijd toeneemt.

Wij kunnen met onze studie nagaan hoe dat nu zit, én we kunnen nagaan welke factoren bijdragen aan gezond ouder worden.

 

In een volgend nieuwsbericht vertellen we wat we nog meer kunnen onderzoeken.

 

Veranderen uw contactgegevens?

Heeft u aan de studie meegedaan en gaat u verhuizen of krijgt u een nieuw telefoonnummer, dan kunt u dat aan ons doorgeven via de website of helpdesk.

Helpdesk I&O Research
 
Tel.
0800 – 01 91
E-mail
nemesis@ioresearch.nl
NEMESIS: hoe staan we ervoor?